Občina Gorenja vas – Poljane leži v osrednjem delu Poljanske doline. Dolina je dobila ime po naselju Poljane, rojstnem kraju Ivana Tavčarja. Upravno središče je naselje Gorenja vas, ki je nastalo z združitvijo manjših vasi na obeh bregovih Sore, danes pa vse bolj dobiva trške značilnosti

˝Vsak letni čas je tukaj po svoje lep. Prav gotovo pa je bilo tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše˝, je na kratko zapisal znameniti rojak Ivan Tavčar o Poljanski dolini.

Poljansko dolino, nekdaj del Loškega gospostva, sestavlja več slikovitih krajev, ki jih povezuje skupna zgodovina, danes pa so povezani v občini Gorenja vas – Poljane.

Veliko umetnikov je tu črpalo svoj navdih in lepote slikovite doline poneslo v svet – pisatelj Ivan Tavčar s peresom, družina Šubic in Anton Ažbe pa s paleto, polno pisanih barv.

Širše območje je znano po neokrnjeni naravi in številnih domačih dobrotah, ki jih ponujajo okoliške kmetije. Številne pohodne in kolesarske poti v vseh letnih časih ponujajo športne užitke in čudovite razglede na bližnje hribe. Med najbolj obiskane vrhove sodi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja Blegoš (1563 m), kamor vodi več označenih poti. Za kolesarje so urejene različne označene kolesarske poti – od nižinske, ki vas popelje ob Poljanski Sori skozi vso dolino, pa do bolj zahtevnih, ki pripeljejo tudi na Blegoš.

Zelo priljubljena točka obiskovalcev je značilni kmečki baročni dvorec Visoko, v katerem je svoja najlepša literarna dela ustvarjal pisatelj Ivan Tavčar. Na letnem vrtu v prelepem okolju se obiskovalci lahko ohladijo in osvežijo, v notranjosti pa je na ogled razstava o življenju dr. Ivana Tavčarja.

V bližini se nahajajo tudi ostaline utrdb Rupnikove linije, ki vse bolj pridobiva na svojem pomenu in razpoznavnosti. Predstavlja sistem podzemnih in nadzemnih utrdb, ki vabi v svojo skrivnostno notranjost in predstavlja nepozabno doživetje.

V dolini Kopačnice pri Topličarju izvira termalna voda, ki jo omenja že Loški urbar iz 17. stoletja. V vodi, ki vsebuje žveplene soli, so se več kot dvesto let zdravili idrijski rudarji, ki so zaradi taljenja živosrebrne rude bolehali za kožnimi boleznimi. Za popestritev turistične ponudbe je Občina Gorenja vas – Poljane »Pri Topličarju« uredila bajer in postavila brunarico z osvežilno ponudbo za priložnostne obiskovalce.

Pozimi nas na zasnežene planjave vabi smučišče Stari vrh, ki se ponaša z odličnimi smučarskimi tereni in izvrstno pripravljeni progami. Poljanska Sora s številnimi tolmuni in brzicami privablja številne ljubitelje ribolova, ki tu najdejo svoj kotiček miru. V lepotah narave in čudovitih loviščih pa najdejo svoje užitke tudi ljubitelji lova.

Prijazni domačini vam bodo prijazno ponudili okrepčilo za telo in duha. V njihovi ponudbi poleg izdelkov iz sadja, pekarskih izdelkov in sira najdete tudi med in medene izdelke, volnene izdelke, ročno klekljano čipko in izdelke iz lesa, vse pod blagovno znamko Babica Jerca in Dedek Jaka – Naravni izdelki iz škofjeloških hribov.

V osrednjem delu Poljanske doline je bila v letu 1994 ustanovljena Občina Gorenja vas – Poljane. Občina danes obsega 153 km2 in ima 73 naselij, 1982 hiš in 7.390 prebivalcev. Najpomembnejše gospodarske panoge v občini so pridobivanje in obdelava naravnega kamna ter lesa, proizvodnja izdelkov iz umetnih mas, gostinstvo, gozdarstvo in turizem.  Naselje Hotavlje je znano po obdelavi marmorja. Infrastrukturno je občina zelo zahtevna, saj po njenem ozemlju poteka 31 km državnih cest, 116 km lokalnih cest, 253 km javnih poti in 369 km občinskih cest.

Občina Gorenja vas – Poljane

Gorenja vas - Poljane

Kraje Poljanske doline zaradi naravnih lepot povezuje slogan Raj pod Blegošem. Sprehajalne in kolesarske poti ter domače dobrote privabljajo obiskovalce na turistične kmetije, ki jih razvijajo že od sedemdesetih let.

Spletna stran: Občine Gorenja vas – Poljane